måndag 29 april 2013

Valborg och 1:a Maj


Det här är en härlig tid på året, den skira grönskan som lovar en härlig sommar full av ljus och blommor. Så det passar ju utmärkt att fira litet grann. Antingen inne eller ute på picknick om det är tillräckligt varmt.

Jag har satt mjöd så nu pyser det i kylskåpet efter att ha jäst i rumsvärme ca 3 dagar. Mjöd är en härlig dryck. Passar jättebra på sommaren och på olika fester också och inte enbart vid Valborg. Super enkel att göra. Och inga tillsatsämnen!

Så här gör jag:
 
8 liter vatten
250 gr farinsocker
250 gr socker
¼ tsk jäst
2-3 citroner
russin och socker till flaskorna


GÖR SÅ HÄR:
Lös upp sockret i kokande vatten och tillsätt resten av vattnet.
Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda i sockervattnet.
Pressa saften ut citronerna. 
Vid flasksättningen sätter du ca 1 tsk socker och några russin i flaskorna. Låt stå och jäsa minst en natt innan du sätter det i kylskåpet. Du kan också låta mjödet stå i rumsvärme 3 dygn.
Lös på korken i mellanåt så flakorna inte spricker av trycket som blir vid jäsningen.


Sedan borde mjödet vara klart att sättas i kylskåp. Serveras svalt. Njut!


Potatissallad är en annan tradition vi började göra vid Valborg. Också den superenkel att göra.


Så här gör jag:

Ca 1 kg Potatis
1-2 Gröna äpplen
1-2 Kryddgurkor
Kapris
Gräslök gärna färsk, men torkad går också bra
1 Burk Majonäs
lika mycket gräddfil eller Turkisk jogurt
salt och svartpeppar
Det är bara att koka potatisen och skära allt i kuber.
Blanda och sätt in i kylskåpet för att gosa till sej.

Vi äter potatissalladen med vegetarisk korv eller sojabullar, någon färsk sallad av något slag. Jättegott!

Ha en riktigt härlig Valborg och 1:a Maj!

(Det här inlägget har jag publicerat på Mammas Rutor - men det passar bra in i den här tiden på året!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar