vem ska brödet smaka
det ska jag, det ska jag
och kära dottern göra....
Det var litet travesti på en känd barnramsa
Det är mer eller mindre avskyvärt väder i Helsingfors idag. Det regnar på snön... REGNAR... vidrigt halt och äckligt blir det ju på gatorna!!
Något positivt måste man ju hitta på eller hur ? Det är några år sedan jag bakade matbröd sist. Inspirerad av ett (dyrt) jättegott ekologiskt bröd jag köpte i fredags letade jag upp ett "gammalt" recept på müsslibröd som jag ändrade på. Jag försöker alltid köpa ekologiskt om möjligt. Det smakar så mycket bättre tycker jag.
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk örtsalt
2 tsk honung
2 msk sesamolja
1 dl krossade linfrön
1 dl sesamfrön
ca 1/2 dl solrosfrön
1/2-1 dl mörka aprikoser (utan svavel) som jag klipper
ca 9-10 dl vetemjöl
- Värm mjölken fingervarm.
- Tillsätt honung, jäst och olja - rör om
- Blanda ner mjölen och fröna med träslev, börja knåda när det behövs.
- Låt jäsa ca 30 minuter under duk
- Sätt ugnen på 200°C
- Knåda och forma två bröd och sätt dem i formar om du vill och låt jästa medan ugnen värms upp.
- Grädda i ca 35 minuter och låt sedan svalna under duk.
Hembakat är såååååå gott !!!
och doften som sprider sej i hemmet .... ahhh
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar